divendres, 22 de novembre del 2013

Quan es vol criminalitzar a la ciutadania


http://www.cvongd.org/info/3372
Comunicat de la Coordinadora Valenciana de ONGD contra la criminalització dels moviments socials - Davant l'avantprojecte de Llei de Seguretat Ciutadana.



La Coordinadora Valenciana de ONGD i la Coordinadora d'ONG per al Desenvolupament Espanya mostren la seua enorme preocupació davant l'avantprojecte de Llei de Seguretat Ciutadana que pot suposar, entre altres coses, considerar com un delicte d'integració en organització criminal la convocatòria d'una concentració o protesta a través d'internet en la qual es produïren incidents de caràcter violent. També pot arribar a considerar-se com a atemptat contra l'autoritat la resistència activa no violenta. Tots dos casos podria arribar a ser castigats amb penes de presó de dues a quatre anys i multes de fins a 600.000 euros.



Com a organitzacions de la societat civil, considerem aquesta proposta profundament preocupant ja que constituiria una restricció de llibertats i drets, i una criminalització de les mobilitzacions ciutadanes pacífiques que canalitzen el descontent social i les demandes davant la retallada de drets humans que s'està produint en el nostre país.


La defensa dels drets humans i la promoció de propostes pacífiques que contribuïsquen al ben comú formen part de la nostra identitat ciutadana. Considerem la no violència com una forma legítima de transformació social; les propostes no violentes són absolutament necessàries per a lluitar contra la injustícia i construir conjuntament societats justes i equitatives.


Davant aquesta situació, donem la veu d'alarma i considerem absolutament necessari que, en cap concepte, s'oblide que:


  • El dret de manifestació està contemplat en la Constitució espanyola, com també ho està la llibertat d'expressió.
  • La llibertat d'opinió i expressió també estan arreplegades en la Declaració dels Drets Humans de Nacions Unides.
  • La participació ciutadana és un dels elements claus per a la salut democràtica de qualsevol país.
  • La fiscalització ciutadana de la gestió de l'ambit públic no solament és un dret, sinó també un deure ciutadà que és inherent a l'exercici de la democràcia. Les reivindicacions no violentes contribueixen a la construcció de societats més justes i equitatives.


L'avantprojecte de Llei de Seguretat Ciutadana reforça la tendència actual a criminalitzar als moviments socials. Limitar la llibertat d'expressió de la ciutadania pot augmentar la crispació social existent. Apostar per polítiques que respecten els drets humans i les propostes no violentes garanteix societats democràtiques. Esperem que el govern no ho oblide.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada