dijous, 7 de novembre del 2013

...de lladrocini

Sovint es confon la forma de govern amb la forma de governar. A saber.

Forma de govern:
.- Forma política, règim polític, règim de govern, sistema de govern, model de govern o model polític són alguna de les diverses maneres de nomenar un concepte essencial de la ciència política i la teoria de l'estat o dret constitucional.
.- Model d'organització del poder constitucional, o no, que adopta un Estat en funció de la relació existent entre els diferents poders existents en aquella societat. La manera en què s'estructura el poder polític per exercir la seva autoritat.
.- Aquests models polítics varien d'un estat a un altre i d'una època històrica a una altra.

Hi ha diverses nomenclatures per denominar les diferents formes de govern, des dels teòrics de
l'Antiguitat fins l'Edat Contemporània.
A l'actualitat solem utilitzar-ne de forma habitual tres tipus de classificacions:
         1< El caràcter electiu o no de la direcció de l'Estat, per exemple monarquia o república.
        2< El grau de llibertat, pluralisme i participació política, com ara un sistema democràtic, un autoritari,...
         3< El sistema electoral pel qual, en els sistemes participatius, s'expressa la voluntat popular: democràcia directa o assembleària, democràcia indirecta o representativa, sufragi censatari o restringit, sufragi universal masculí o d'ambdós sexes.

Aquestes serien algunes de les diverses maneres de fer referència a la forma que ampra un estat per a governar els seus ciutadans, esclaus, súbdits, vassalls,...

Però, manca la segon part de l'equació: la forma de governar. Eminentment practic, a hores d'ara, aquesta art, tant antiga com la pròpia humanitat, ja no queda tan clara. El governant haurà de satisfer, fonamentalment els interessos de les classes, dels col·lectius, de les gents als qui representen, aquells la confiança dels qual han recaptat. Per tant, democràcia o dictadura; república o monarquia, no pot satisfer al 100% de la població, no poden ser universalment acceptades. Del grau de satisfacció de cada model ja se n'encarrega la història i els seus protagonistes.

El model de govern, de la manera com governa, defineix el governant. Sí, i així és com hauria de ser, si el col·lectiu de persones que li ha donat el poder de governar, el vigilara i el sotmetera a un estricte control. Sí, si aquests gaudiren de mecanismes per poder-lo fiscalitzar. Sí, si els governants conegueren el preu d'un cafè en un bar de barri. Però, vet aquí, que no és així. És, la manera de dur a terme aqueix govern, la manera de governar el que me diu qui m'està governant, cóm és el governant. Si haguérem (perdoneu, si jo haguera, desconec si estàs d'acord)) de “batejar” el model de govern, ho tindria més que clar. Cleptocràcia.

Si governa un rei, monarquia; si ho fa un dictador, dictadura, si qui governa resulta ser uns quants folrats de diners, oligarquia;... així que, al meu parer queda més que clar.

La cleptomania, la “malversació de propietats” com ara es solen referir als lladres, no es refereix únicament i exclusivament a les propietats crematístiques, no parle solament de diners també ens estan furtant els nostres drets, les nostres il·lusions, els projectes i en ocasions, fins i tot, les nostres vides.

GOVERNEU DE LLADROCINI, RAPINYEU GOVERNANT,
SOU FARTONS DE VIDA LLARGA QUE MAI NO VOLEU ACABAR


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada