dimecres, 27 de novembre del 2013

12 PRE-OCUPACIONS FEMINISTES SOBRE ELS PRESSUPOSTOS DE L'ESTAT PER A 2014

El projecte presentat pel govern davant el Congrés continua la política de retallada de la despesa amb major impacte en les persones, és a dir, de retallada dels drets a l'assistència sanitària, l'educació, l'atenció a la dependència i la igualtat entre dones i homes. Alhora es dispara la despesa financera doncs l'endeutament brut previst en 2014 -141.555 milions, sumat al d'anys anteriors, elevarà en 2014 el deute públic a més d'un bilió d'euros (amb 12 zeros) una xifra equivalent al PIB, el triple que abans de la crisi i el major nivell des de 2009. Aquest deute li implicarà a l'Estat espanyol en el 2014 uns interessos de 36.590 milions d'euros, suma que supera la despesa de 8 ministeris junts.



Davant aquest Projecte de Pressupostos i l'Informe oficial d'Impacte de Gènere que ho acompanya, la Plataforma Impacte de Gènere Ja, mostra especial preocupació sobre els següents punts:

1.- Les polítiques d'igualtat es retallen i prioritzen a l'empresariat.
2.- El programa contra la Violència de Gènere no anima a denunciar-la.
3.- No solament demanem polítiques específiques d'igualtat, sinó que les polítiques generals no discriminen les dones, per acció o per omissió.
4.- Volen una Sanitat Pública menys pública, universal i gratuïta, i de menor qualitat
5.- L'Estat retira cada dia l'Atenció a 95 persones en situació de Dependència: que cuiden les familiars
6.- Substitueixen els Serveis Socials per un/a pobre assegut/a a la seua taula.
7.- La re-reforma de les pensions augmenta la desigualtat de les dones.
8.- La destrucció d'ocupació es feminitza, i l'Estat contribueix a açò més que el mercat.
9.- No sostenen una Educació pública per a totes les persones, ni la coresponsabilitat.
10.- Nou tall a la cooperació al desenvolupament.
11.- Fan com si els estereotips sexuals no influïren en l'habitatge, el transport i els recursos naturals.
12.- L'Informe d'Impacte de Gènere del Pressupost exclou l'anàlisi de gran part dels programes i segueix sense incloure informació sobre les assignacions pressupostàries dels programes inclosos.

L'Informe oficial d'Impacte de Gènere (IIG), encara que no diu, com els anteriors, que les retallades són bones per a la igualtat de les dones, no s'atreveix a reconèixer el seu impacte negatiu; segueix sense relacionar polítiques amb pressupostos en cap dels seus 377 pàgines, només tracta de part de la despesa dels ministeris (menys de la quarta part dels de Presidència, Defensa, Hisenda, Foment, Indústria i Agricultura), i, exclou, entre uns altres, el de la Seguretat Social, que assigna pensions molt desiguals segons el sexe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada