diumenge, 19 de gener del 2014

Any nou, amb perilloses reculades per a les dones

UNA MIRADA DE GÈNERE.

Amb prou faenes han transcorregut dues setmanes d'aquest 2014 i ja comptem amb evidències suficients per a denunciar que les discriminacions i violència que afecten a les dones no solament no es redueixen: persisteixen i empitjoren. En quinze dies ja han assassinat a quatre dones1 (en realitat son 7), els problemes de desocupació i riscos d'exclusió s'han agreujat, i cada dia és més indiscutible que la igualtat de gènere no és una prioritat per a un govern que pretén retallar un dret fonamental per a les dones com és el de decidir sobre els seus cossos i la seua maternitat. No és que no s'avance en igualtat efectiva, és que es torna a dècades arrere, amb reculades il·legítimes i intolerables.

A data d'avui, la taxa d'ocupació de les dones (16-64 anys) és del 50,6 % (10 punts menys que la dels homes, 60,4%). En el cas de dones de 16 anys i més, la taxa d'ocupació descendeix al 39% (10 punts menys que la dels homes, 49,5%).
La taxa d'atur femení registrat és del 26,6%, superior a la dels homes (25,5%); a més, cal tenir en compte un factor no sempre visible, que és la bretxa de gènere en taxes d'activitat, que aconsegueix 13 punts (en 16-64 anys dones 69%, homes 81,3%,; en 16 anys i més, dones 53,1%, homes 66,4%), la qual cosa evidencia obstacles afegits per a les dones en l'accés a l'activitat. Amb la taxa d'activitat igualada, la desocupació femenina aconseguiria una taxa del 40%.


Una situació de precarietat econòmica aguditzada per les bretxes salarials i en prestacions socials, amb retallades en serveis públics (Educació Infantil, Sanitat, Dependència,...) que han augmentat les càrregues familiars a les dones i amb reformes d'orientació misògina, contràries a l'emancipació de les dones, com l'educativa i la de l'actual Llei de l'avortament.

CCOO considera que per a aconseguir algun avanç substantiu en igualtat efectiva de gènere i combatre la discriminació per raó de sexe de manera decidida i definitiva, el govern del PP ha de rectificar aquestes reformes d'intolerable impacte de gènere:
  • REVERTIR La Reforma Laboral Llei 3/2012, de 6 de juliol).
  • RETIRAR la LOMQE (Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa).
  • RETIRAR l'avantprojecte de llei orgànica per a la protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada
  • CANVIAR les actuals polítiques d'austeritat i retallades, de marcat contingut antisocial, i apostar pel creixement i les polítiques actives de creació d'ocupació, per l'enfortiment de serveis públics de qualitat, especialment en educació, sanitat i atenció a la dependència.
  • Des de CCOO vam lluitar perquè s'eliminen les discriminacions. Uneix-te a CCOO i defensa els teus drets.
    Secretaria Confederal de la Dona i Igualtat de CCOO, 17 de gener de 2014.

    (1)Dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 17.01.2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada