dijous, 27 de març del 2014

l'estafa continua (II)

Segon lliurament de l'Informe de la fundació 1r de maig de CCOO: El mercat de treball en Espanya 2013.
Mentre els informes elaborats per diferents organismes internacionals coincidixen a apuntar que l'any 2013 s'ha tancat amb indicis d'una feble recuperació, en el carrer, en les butxaques de la gent treballadora, eixa feble recuperació queda molt lluny.

L'Organització Internacional del Treball (OIT) estima que a la fi de 2013, la desocupació havia patit un increment de quasi 5 milions de persones respecte de l'any anterior.

És més, de continuar les tendències actuals, la OIT preveu que la taxa mundial de desocupació es mantindria en termes generals constant durant els pròxims cinc anys.

Continua en 2013 la deterioració de la situació laboral i social a Espanya
El mercat de treball a Espanya ha registrat una destrucció d'ocupació molt més intensa. En 2013, es va registrar un descens dels nivells generals d'ocupació i −per primera vegada des de l'inici de la crisi− d'activitat.
font: El mercat de treball en Espanya 2013
L'anàlisi sobre l'evolució del mercat de treball a Espanya en 2013 permet apuntar en definitiva els següents elements generals:
  • L'any s'ha tancat amb una lleu recuperació de l'activitat econòmica, però sense evidència suficient que permeta confirmar la seua sostenibilitat; és més, existixen indicis fundats sobre la fragilitat d'aquesta recuperació (màxim si es continua aprofundint en l'aplicació de polítiques que tenen un impacte negatiu en la demanda agregada).
  • La feble recuperació de l'activitat econòmica no s'ha traduït en una millora de la situació del mercat de treball, abans al contrari, s'ha produït un agreujament dels indicadors bàsics relacionats amb l'evolució de l'ocupació, l'activitat i l'atur.
  • La dinàmica seguida per l'ocupació apunta a una major precarietat, que es posa en relleu tant en aspectes com la destrucció de llocs de treball indefinits, a l'augment de l'ocupació a temps parcial no voluntari i la contractació temporal, l'elevada rotació laboral i les modificacions en la jornada de treball.
  • Una dinàmica afavorida en una gran mesura per la reforma laboral adoptada unilateralment en 2012 pel govern.
  • L'augment de la desocupació i la seua major durada, en combinació amb l'esgotament de les prestacions socials i les retallades de la despesa pública i polítiques de privatització, han provocat un augment de la desigualtat social i l'empobriment general de la població.
En este sentit, la tesi central que es planteja a partir d'estos resultats és que les polítiques d'austeritat aplicades en Europa estan afavorint una recuperació fràgil i socialment injusta de la crisi a Espanya i els efectes més negatius estan recaent en els grups més vulnerables de la població.

Llavors, on estan eixos indicis d'una feble recuperació? On sempre, en les butxaques dels mateixos, en el compte corrent dels rics del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada