diumenge, 2 de març del 2014

Dissabte 2 de març de 1974, Salvador Puig Antich i Georg Michael Welzel (Heinz Chez) executats

Dissabte 2 de març de 1974, Salvador Puig Antich i Georg Michael Welzel (Heinz Chez) eren executats a Barcelona i Tarragona. 

A Salvador Puig Antich un tribunal militar franquista l'havia condemnat per la mort d'un agent de policia durant un tiroteig en un portal del carrer Girona de Barcelona. S'organitzaren manifestacions demanant la commutació de la pena capital, però Franco es mantingué ferm i no en concedí l'indult. Salvador Puig Antich, de 25 anys, fou executat amb el mètode del garrot vil en una cel·la de la presó Model de Barcelona el 2 de març del 1974, a les 9:40 hores del matí. El seu cos reposa al nínxol 2.737 (agrupació 14) del cementiri de Montjuïc.


Les autoritats franquistes van decidir l'execució a Tarragona, i també a garrot vil, el mateix dia que Puig Antich, de l'alemany Georg Michael Welzel (tot i que sempre fou presentat a l'opinió pública com a polonès), conegut com Heinz Ches, en un intent de confondre l'opinió pública i d'intentar identificar violència comuna amb violència per motius d'ideologia política.

El desembre de 2013 una de les germanes de Puig Antich va declarar davant de la justícia argentina, on es va querellar contra el firmant de la condemna de mort de Salvador Puig Antich José Utrera Molina, entre altres. L'escriptor i periodista Jordi Panyella va escriure un llibre titulat Salvador Puig Antich, cas obert (Angle Editorial, 2014) que, a partir de nous testimonis, mostra les irregularitats del judici de Puig Antich i revela que el sumari va ser alterat perquè es van fer desaparèixer proves clau que podrien haver evitat la pena de mort. Tot i això, el Tribunal Suprem d'Espanya es mostra contrari en revisar el procés.
Ni oblit, ni perdó
 
El 1976 Joan Isaac compongué A Margalida, una cançó dedicada a la mallorquina Margalida Bover i Vadell, l'enamorada de Salvador Puig Antich.

 
El 1974 Lluís Llach escrigué la cançó I si canto trist, com a homenatge a la persona i en record de la seva tràgica mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada