dilluns, 17 d’agost del 2015

Rafael Chirbes. I qui era eixe tio?

Avui la Valldigna (eixa Vall, digna del regne de Jaime I), plora al seu fill il·lustre Rafael Chirbes. I qui era eixe tio? Doncs un novel·lista valencià de la Valldigna que ha narrat de la manera més bella, eficaç i profunda la greu crisi política de la seua societat, de la corrupció, de la bombolla immobiliària com a pedra angular de la pèrdua de tota noció ètica. Guanyador de diversos premis, una de les seues novel·les més importants, “Crematori”, es va convertir fa uns pocs anys en una sèrie televisiva que va protagonitzar el també mort José Sancho i que incidia en la barbàrie immobiliària mafiosa.
Rafael Chirbes. I qui és eixe tio? Eixa pregunta és una mostra més del greu estadi de la disfunció cultural en què vivim.

Llegiu els seus llibres. “En la orilla” és fantàstic, un alleujament, una reconciliació amb un realisme mediterrani que commou per la seua capacitat de penetració en la realitat social corrompuda pels diners fàcils robats de les arques públiques.

Mimoun (1988); En la lucha final (1991); La buena letra (1992); Los disparos del cazador (1994); La larga marcha (1996); Los viejos amigos (2003); Crematorio (2007) y En la orilla (2013).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada